Niskavuoren naiset yleisön suosikki 2020

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Tikkurilan teatterille ohjaamani Niskavuoren naiset voitti yleisön suosikki -äänestyksen 44. Työväen Näyttämöpäivillä Mikkelissä. Herkäksi vetivät myös raadin edustajien, Mikko Roihan ja Tanja-Lotta Räikän, kauniit sanat ja tarkkanäköiset huomiot, ja niin ikään mukavalta tuntuu Rolf Bambergin Demokraatissa julkaistu kritiikki. Kiitos festivaalin järjestäjille, raadille ja yleisölle sekä ennen kaikkea koko Tikkurilan teatterin työryhmälle!

Hella Wuolijoen Niskavuori-näytelmäsarjan väkevimpiin kuuluva draama sai Janne Puustisen ohjaamana arvoisensa käsittelyn. – – Mikkelissä nähtiin vangitseva, kautta linjan taidokkaasti näytelty klassikko, jonka kestämistä ajan paineissa juuri tällaiset tulkinnat edesauttavat.” (Rolf Bamberg / Demokraatti 26.1.2020)

Niskavuoren naiset Työväen näyttämöpäiville

IMG_2718
Etualalla Aarne Niskavuori (Iiro Ristola). Kuva: Leena Tiuri.

Tikkurilan teatterille ohjaamani Niskavuoren naiset on valittu 44. kerran järjestettävien Työväen näyttämöpäivien ohjelmistoon Mikkeliin 24.-26.1.2020. Esitysvalinnat festivaalin ohjelmistoon teki teatteriohjaaja, näytelmäkirjailija Elina Kilkku.  Esitysvalinnoissa painottuvat tänä vuonna klassikkotekstit ja niistä tehdyt tulkinnat. Esityksiä arvioivissa raadeissa istuvat tällä kertaa Mikko Roiha ja Tanja-Lotta Räikkä, Sirpa Riuttala ja Kirsikka Moring sekä Hanna Ryti ja Antti Mikkola.

Niskavuoren naiset esitetään Mikkelissä Kulttuuritalo Tempossa kaksi kertaa, perjantaina 24.1. klo 16 ja lauantaina 25.1. klo 11. Lisätietoa Työväen näyttämöpäivien sivuilta. 

Esitys saa lisänäytöksiä myös kotinäyttämöllään Tikkurilan Vernissalla, jossa se nähdään tammi-helmikuun aikana vielä seitsemän kertaa.

Helsingin Kaupunginteatteri vie taidetta koteihin

5CD8F378-D4BC-45AC-82EF-57F07214DCED
Marras-joulukuussa Siltamäen, Alppikylän, Puistolan, Tapanilan ja Tapulikaupungin alueella nähdään erityislaatuisia esityksiä, sillä ne toteutetaan alueen asukkaiden kodeissa. Taidetta koteihin -esitykset ovat osa Valokeilassa Koillinen -taidehanketta, ja Helsingin Kaupunginteatteri toteuttaa ne yhteistyössä Pohjois-Helsingin Bändikoulun kanssa. 

Valokeilassa Koillinen -taidehankkeen tiimoilta toteutetaan neljä kodeissa tapahtuvaa esitystä, jotka ovat avoimia kaikelle yleisölle. Päivätanssit Alppikylän tyyliin, Äänimaisemia Koillisesta -konsertti ja Koti-ilta lempimusiikin äärellä ovat kertaluontoisia tapahtumia, ja teatterityöpajoissa syntyneestä esityksestä Verhot ovat auki jos niitä onkaan – kertomuksia kodista nähdään useampi näytös Koillis-Helsingin alueella. Esitysten suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat Laura Ikonen, Janne Puustinen ja Sarppa Seppänen Helsingin Kaupunginteatterista sekä Aleksi Kinnunen Pohjois-Helsingin Bändikoulusta.

Helsingin Kaupunginteatterin tämän vuoden teemana hankkeessa on koti, ja saman teeman ympärille rakentuu myös Verhot ovat auki jos niitä onkaan -esityksen idea. Esitys koostuu syksyn aikana Tapulikaupungin aikuisten teatterityöpajoihin osallistuneiden teksteistä ja ajatuksista. Lavalle nousee 18 alueen asukasta. Yhteensä neljä kertaa nähtävä esitys saa ensi-iltansa to 28.11. Tapulin seurakuntakodilla, josta se jatkaa kiertuettaan Tapulin kirjaston kautta koteihin.

Muut kodeissa nähtävät kolme taidetapahtumaa on ideoitu yhdessä kunkin asukkaan kanssa. Taidetta koteihin -kokonaisuudesta toteutetaan alueella alkuvuonna 2020 myös valokuvanäyttely, jossa näkyviksi tulevat kodit, asukkaat, esitykset ja niissä tapahtuneet kohtaamiset. Näin konseptista pääsevät osalliseksi myös ne, jotka eivät itse pääse paikalle esityksiin.

Taidetapahtumat kodeissa
Ma 11.11. klo 12 Päivätanssit Alppikylän tyyliin, kerrostalohuoneisto Alppikylässä
Ti 12.11. klo 19 Äänimaisemia Koillisesta -konsertti, omakotitalo Puistolassa
Ti 19.11. klo 18 Koti-ilta lempimusiikin parissa, rivitaloasunto Puistolassa

Verhot ovat auki jos niitä onkaan  –  kertomuksia kodista
To 28.11. klo 19 Tapulikaupungin seurakuntakoti
Ti 3.12. klo 18 Tapulikaupungin kirjasto
Su 8.12. klo 15 taloyhtiön kerhohuone Tapanilassa (Rajatie 6, sisäpiha)
Ti 10.12. klo 19 omakotitalo Siltamäessä

Kodeissa tapahtuviin esityksiin on varattava paikka etukäteen. Varausvahvistuksen yhteydessä ilmoitetaan osoite ja tarkemmat saapumisohjeet. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.
Lisätiedot ja varaukset: valokeilassakoillinen@hkt.fi tai 050 475 8701.

Katso Yle Uutisten klippi Alppikylän päivätansseista (kohta 05:08) ja Ylen Puoli seitsemän -ohjelman katsaus Äänimaisemia koillisesta -kotikonsertista (kohta  05:25). Voit myös lukaista Helsingin Sanomien haastattelun kotiesityksiin liittyen.

www.valokeilassakoillinen.fi
www.facebook.com/valokeilassakoillinen
@valokeilassakoillinen #valokeilassakoillinen


 

CD2E9629-4E96-4FC0-BF06-58A455F76817

Valokeilassa Koillinen on Helsingin Kaupunginteatterin, Zodiak-Uuden tanssin keskuksen, Pohjois-Helsingin Bändikoulun ja Teatteri Tuikkeen yhteinen kolmivuotinen hanke, jonka tehtävänä on lisätä taide- ja kulttuuritarjontaa Tapulikaupungin, Suutarilan, Siltamäen, Puistolan ja Tapanilan kaupunginosissa vuosina 2019-2021.

Jälleen ravintolateatteria Kuopiossa

E76A016C-BCEE-4756-9309-E30BE675FFBC_1_105_c.jpeg
Kuva: Marc Sabat.

Kaupungin salaperäisin, kuumin ja hiuksia nostattavin murhamysteeri

Talven 2018 loppuunmyyty Salakapakka-esitys saa jatkoa syksyllä 2019 ja alkuvuonna 2020. Näytösajat löytyvät Ravintola Mustan Lampaan nettisivuilta.

Miksi ravintoloitsija Riviniana kasvattaa kabinetissaan hulluruohoa? Mitä salattavaa on rikosetsivä Ojajärvellä? Kuka onkaan apulaisetsivä Lindroos? Entä mikä taidemaalari Sjölundia vetää ravintola Valkoiseen Pässiin juuri nyt? Ja miten tähän kaikkeen liittyvät toria kiertävä kilvetön musta jenkkirauta ja kaksi epäilyttävän hyväntuulista liftaria?

Istahda Valkoisen Pässin pöytään, heittäydy 1950-luvun tunnelmaan ja antaudu mysteerin vietäväksi. Paikallishistoriaan pohjautuva esitys kietoutuu Mustan Lampaan loihtiman upean illallisen ympärille pitäen katsojan jännityksessä viimeiseen suupalaan saakka.

C61E8000-4638-44A2-827A-35AC1CD63838
Leif Lindroos (Janne Puustinen). Kuva: Marc Sabat.

Käsikirjoitus & ohjaus: Antti Heikkinen, Tiina Naumanen, Janne Puustinen
Näyttelijät: Antti Heikkinen, Tiina Naumanen, Janne Puustinen, Anu Heiskanen

Kesto (illallinen + esitys): 3h
Koko mysteerikokemuksen hinta (esitys + illallinen juomapaketilla): 112 eur
Liput: Ravintolamestareiden nettikauppa

Lisätiedot: Ravintolapäällikkö Anu Heiskanen/ 044-5159165 & Tiina Naumanen/050-3034683

Yhteistyössä:

marcsabatphotography.com

artique.fi

Niskavuoren naiset Tikkurilan teatterissa 18.10. alkaen

Niskavuoren_julkka_VALMIS.jpg

“Kun minut viisikymmentä vuotta sitten naitiin tähän taloon, niin toin minä pieniä tuulia tullessani ja luulin niiden liikuttavan koivunlatvoja. Eivätpäs liikahtaneet.”

Harjanteella Niskajärven kupeessa on ikiajat mukauduttu elämään Niskavuoren malliin. Metsään on juostu, mutta takaisin on aina palattu ja pettymykset painettu syvälle mielen sopukoihin. Kun odottamaton tuulenvire yllättäen liikauttaa verhoja ikkunoissa, syttyy Niskavuoren Aarnen mielessä toivo. Vallan ohjaksista vimmaisesti kiinni pitävä vanha emäntä tekee kaikkensa tyynnyttääkseen kevätmyrskyn, jonka nuori Ilona tuo mukanaan Niskavuorelle.

Niskavuoren naiset on ajaton tarina rakkaudesta, valinnoista ja maasta, joka pitää kiinni. Tikkurilan Teatterissa nähtävä, Janne Puustisen ohjaama näytelmä on aitoa Wuolijokea, mutta sitä tarkastellaan tästä ajasta käsin, osana maailmaa jossa elämme nyt. Sillä yhä on ihminen sama kuin ennen – yhä samankaltaiset hänen unelmansa rakkaudesta, onnesta ja vapaudesta.

Käsikirjoitus: Hella Wuolijoki
Ohjaus: Janne Puustinen
Puvustus:
Aila Pelkonen
Koreografia: Soile Vedenpää
Lavastus ja valosuunnittelu:
Timo Matinvesi
Äänisuunnittelu:
Miika Elmgren
Valojen ja äänten ajo esityksissä:
Kalle Kivimaa

Rooleissa: Hilkka Karvinen, Sonja Kettunen, Heikki Laaksamo, Saku Laaksonen, Minna Laine, Roosa Luhta, Charlie Nevander, Janne Niinivaara, Telma Nuottimäki, Iiro Ristola, Päivi Salminen, Maija Teiniranta ja Maikki Viitikko, sekä Ronja Ristola ja Iisa Salminen (Tikkurilan Teatterikoulu)

Ensi-ilta 18. lokakuuta 2019. Muut esitysajat ja lippuvarausohjeet Tikkurilan teatterin nettisivuilta.

 

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

A Moment in the Reeds kotimaan TV-ensi-illassa tänään!

Sodankyläkuva
Kuva: Ella Kiviniemi / HS

A Moment in the Reeds saa kotimaan TV-ensi-illan päivälleen vuosi Suomen teatteriensi-illan jälkeen! Elokuva näytetään Yle Teemalla tänään keskiviikkona 26.6. klo 22.35 ja on seuraavat puoli vuotta katsottavissa Yle Areenassa.

Juuri TV-ensi-illan alla keskiviikkona 26.6. klo 20 on leffa jälleen nähtävissä myös kankaalta osana Riihimäki Pride -tapahtumaa, jossa olen itsekin vieraana. Ehkä nähdään Riihimäellä? Hyvää Pride-viikkoa!

Mielensäpahoittaja Siilinjärven Mäntyrannassa 3.7.-11.8.

07CF6415-9340-4C16-B2CC-14256039742C

Kuluvan suven kesäprojektina ohjaan pohjoissavolaiselle Siilinjärven teatterille uuden teatterisovituksen Tuomas Kyrön MielensäpahoittajastaAntti Heikkisen dramatisoinnin keskiössä on lähimmäisenrakkaus, elämänilon löytyminen ja ennakkoluulojen voittaminen.

Kyrön taidolla veistämä Mielensäpahoittajan hahmo on paljon muutakin kuin viihdyttävästi valittava ja järkiään jaanaava vanha ukko. Hän on aviomies, isä, isoisä, poika ja lapsenlapsi. Ystäväkin. Parkitun ulkokuoren alla on kokonainen ihminen, josta löytyvät myös omat kipupisteensä — ainakin jos kuorta riittävän sinnikkäästi jaksaa tökkiä. Ja ehkä joskus kannattaisi jaksaa, jotta voi taas pölyn laskeuduttua keitellä pullakahvit ja olla hyvillä mielin hiljaa.

Mielensäpahoittaja saa ensi-iltansa Mäntyrannan kesäteatterissa (Jokisuuntie 14) heinäkuun 3. päivä, ja sitä esitetään 11. elokuuta saakka yhteensä 19 kertaa. Mielensäpahoittajan roolissa nähdään Ismo Rautiainen ja tyttärentytär Sofiana Katriina Lilienkampf. Lisätietoa Siilinjärven teatterin nettisivuilta. Lippuja myy Lipputoimisto.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.