For Boys -elokuvan jälkituotanto on valmistunut

Nils-Erik Ekblomin (Pihalla 2017) indie-elokuva vie katsojan eroottisten tabujen ja hengellisyyden maisemiin ja tarjoaa syvällisen tutkiskelun iästä, kauneudesta ja halusta.

Viimeisiä päiviään viettävä Mikael (Mika Melender) kaipaa hyväksyntää ja houkuttelee nuoria miehiä asuntoonsa valheellisella profiililla. Kun Paul (Janne Puustinen) saapuu paikalle ja osoittaa odottamatonta lämpöä häntä kohtaan, Mikaelin maailma alkaa romahtaa.

Elokuva on kuvattu erityisolosuhteissa korona-pandemian aikana vuonna 2020. Ennen varsinaista ensi-iltaa elokuvasta järjestetään ennakkonäytös ja tekijätapaaminen Riviera Kalliossa Helsingissä tiistaina 26. maaliskuuta.

Elokuvan toteutuksesta vastaa tuotantoyhtiö Ten Thousand Hearts.

Elonsiivous suorana lähetyksenä verkossa

Janne Puustisen käsikirjoittama ja Martta Pesosen ohjaama Elonsiivous-teatteriesitys sai ensi-iltansa Helsingin Kaupunginteatterissa helmikuussa 2023 ja on siitä lähtien kiertänyt helsinkiläisissä ikääntyneiden palveluyksiköissä. Näytöskausi huipentuu 7. helmikuuta  esityksen striimattuun näytökseen, jota teatteri kutsuu kaikki iästä riippumatta seuraamaan. Maksutonta striimiä pääsee katsomaan kuka tahansa YouTuben tai Lämpiö.fi-alustan kautta.

Esitys perustuu helsinkiläisten ikääntyneiden elämäntarinoihin ja siinä näyttelevät Leena Rapola ja Marjut Toivanen. Näytelmä kertoo Ainosta ja Raisasta, jotka asuvat kerrostaloasunnoissa toistensa naapurissa. On yhteinen saunavuoro ja yhteinen sanomalehtitilaus, tarkistuskäynnit ja pullapitkot. Mitä elämä olisikaan ilman pitkiä, yhteisiä iltapäiviä keskustelujen ja tanssihaaveiden siivittämänä?

Striimi kuvataan ja lähetetään suorana Helsingin Kaupunginteatterilta keskiviikkona 7.2. klo 13.30, ja sitä pystyy seuraamaan kuka tahansa asuinpaikasta riippumatta. Lähetys kestää tunnin.

Ilmoittamalla oman yhteiskatsomon mukaan saa viikkoa ennen tapahtumaa käyttöönsä esitykseen virittävää oheismateriaalia. Yksittäiset katsojat voivat esityksen jälkeen siirtyä Elonsiivouksen jatkoille Lämpiö.fi-alustalla, jossa on luvassa mukavaa yhdessäoloa ja keskustelua esityksen teemoista.

Näytelmän käsikirjoituksesta ja laulujen sanoista vastaa Janne Puustinen ja ohjauksesta Martta Pesonen. Esitysdramaturgiasta ja skenografiasta vastaa Laura Ikonen. Äänisuunnittelu ja sävellys on Aleksi Kinnusen käsialaa.

Näytelmä juhlistaa Leena Rapolan ja Marjut Toivasen 40-vuotista yhteistä taivalta näyttelijöinä. Kaksikko on teatterinäyttämöiden lisäksi nähty uransa aikana lukuisissa kiertue-esityksissä, joissa he ovat tehneet taidetta saavutettavammaksi niin lapsille, nuorille kuin ikäihmisillekin.

Lumikuningatar-musikaali Studio Pasilan näyttämölle

Kuva: Otto-Ville Väätäinen.

Helsingin Kaupunginteatteri ja Shed Säätiö tuovat ensi-iltaan uudenlaisen musikaaliversion H.C.Andersenin klassikkotarinasta. Kirjoittamassani dramatisoinnissa on hyödynnetty Shed-teatteriryhmän nuorten osallistujien teatterityöpajoissa tuottamaa materiaalia. Esityksen ohjaa Heikki Sankari ja sävellyksestä vastaa Tuomas Kesälä.

Lumikuningatar on seikkailukertomus, joka kertoo ystävyydestä, rohkeudesta ja itsensä ylittämisestä. Näyttämöllä nähdään Helsingin Kaupunginteatterin Shed-teatteriryhmän lapset ja nuoret ja Lumikuningattarena loistaa näyttelijä Vappu Nalbantoglu. Shed-teatteriryhmän nuoret ovat olleet mukana vaikuttamassa käsikirjoitukseen.

Shed-musiikkiteatteri antaa erilaisille, 10–19-vuotiaille lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa ja tehdä joulumusikaalia yhdessä Helsingin Kaupunginteatterin ammattilaisten kanssa. Toimintaa tehdään yhteistyössä Shed Säätiön kanssa.

Lisätietoa Helsingin Kaupunginteatterin nettisivuilta.

Elonsiivous taas nähtävillä Suuren näyttämön lämpiössä

Kuva: Miika Storm.

Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyö on toteuttanut toukokuusta 2021 alkaen Taidetta ikääntyneiden koteihin -hanketta, jonka osana on valmistunut Elonsiivous – tarina sitkeästä ystävyydestä -teatteriesitys. Esitys nähdään marras-joulukuussa 2023 suuren näyttämön lämpiössä.

Elonsiivous kertoo Ainosta (Marjut Toivanen) ja Raisasta (Leena Rapola), jotka asuvat kerrostaloasunnoissa toistensa naapurissa. Yhteinen saunavuoro ja yhteinen sanomalehtitilaus, tarkistuskäynnit ja pullapitkot. Mitä elämä olisikaan ilman pitkiä, yhteisiä iltapäiviä, keskustelujen ja tanssihaaveiden siivittämänä?

Näytelmä juhlistaa myös Leena Rapolan ja Marjut Toivasen 40-vuotista yhteistä taivalta näyttelijöinä. Kaksikko on teatterinäyttämöiden lisäksi nähty uransa aikana lukuisissa kiertue-esityksissä, joissa he ovat tehneet taidetta saavutettavammaksi niin lapsille, nuorille kuin ikäihmisillekin. Elonsiivous – tarina sitkeästä ystävyydestä on Marjut Toivasen viimeinen ensi-ilta HKT:lla ennen eläkkeelle siirtymistä.

Esitysajat ja liput Helsingin Kaupunginteatterin nettisivuilta.

Sateenkaarevaa musiikkiteatteria Helsingistä

Viime talvena sain Helsingin Gayteatterilta kutsun tulla kirjoittamaan ja ohjaamaan heidän ensemblelleen musiikkiteatteriesityksen elämänmenosta sateenkaarevassa Helsingissä. Syntyi työryhmälähtöisesti toteutettu kokoelma kepeää ja kipeää, arkea ja juhlaa, pelkoja ja toiveita, jotka lokakuussa saatellaan kaiken kansan kuultaviksi.

Olen jo nyt ylpeä tästä rohkeasta jengistä, joka uskalsi hypätä kohti tuntematonta ja ottaa kohta lavan haltuun sellaisella rehellisyydellä ja vilpittömyydellä, että harvoin näkee. Tervetuloa katsomaan!

Lisätietoa Helsingin Gayteatterin nettisivuilta.
Lippuja myy Tiketti.

Elonsiivous – tarina sitkeästä ystävyydestä

Helsingin Kaupunginteatteri on toteuttanut toukokuusta 2021 alkaen Taidetta ikääntyneiden koteihin -hanketta, jonka osana valmistuu nyt Elonsiivous – tarina sitkeästä ystävyydestä -teatteriesitys. Näytelmä pohjautuu helsinkiläisten ikääntyneiden elämäntarinoihin ja siinä näyttelevät Leena Rapola ja Marjut Toivanen. Helsingin Kaupunginteatterissa 23. helmikuuta kantaesityksensä saava näytelmä lähtee kiertueelle helsinkiläisiin palvelukeskuksiin.

Syksyllä 2022 hankkeen taiteilijat Laura Ikonen ja Martta Pesonen haastattelivat helsinkiläisiä ikääntyneitä ja haastattelujen pohjalta Janne Puustinen käsikirjoitti näytelmän Elonsiivous – tarina sitkeästä ystävyydestä. Sävellyksistä vastaa Aleksi Kinnunen. Palvelukeskuksissa kiertävä esitys vie teatterin lähelle ikääntyneiden arkea ja helposti saavutettavaksi. Esitysten yhteydessä järjestetään keskustelutilaisuus, jossa katsojat pääsevät jakamaan ajatuksiaan näytelmän teemoihin liittyen.

Elonsiivous kertoo Ainosta (Marjut Toivanen) ja Raisasta (Leena Rapola), jotka asuvat kerrostaloasunnoissa toistensa naapurissa. Yhteinen saunavuoro ja yhteinen sanomalehtitilaus, tarkistuskäynnit ja pullapitkot. Mitä elämä olisikaan ilman pitkiä, yhteisiä iltapäiviä, keskustelujen ja tanssihaaveiden siivittämänä?

“Näytelmä nostaa keskiöön kahden ikääntyneen naisen ystävyyden. Ystävykset kannattelevat ja rakastavat toisiaan, mutta seisovat kuitenkin omilla jaloillaan. Esitys lähestyy myös kuolemaa ja siihen liittyviä tunteita lempeästi ja rehellisesti hahmojensa kautta: toinen ei haluaisi edes puhua aiheesta ja toinen kohtaa elämän rajallisuuden hyvin pragmaattisesti, hankkiutuen tavaroistaan eroon”, ohjaaja Martta Pesonen kertoo.

Näytelmä juhlistaa myös Leena Rapolan ja Marjut Toivasen 40-vuotista yhteistä taivalta näyttelijöinä. Kaksikko on teatterinäyttämöiden lisäksi nähty uransa aikana lukuisissa kiertue-esityksissä, joissa he ovat tehneet taidetta saavutettavammaksi niin lapsille, nuorille kuin ikäihmisillekin. Elonsiivous – tarina sitkeästä ystävyydestä on Marjut Toivasen viimeinen ensi-ilta HKT:lla ennen eläkkeelle siirtymistä.

TYÖRYHMÄ:

Esiintyjät: Leena Rapola ja Marjut Toivanen
Käsikirjoitus ja laulujen sanat: Janne Puustinen
Ohjaus: Martta Pesonen
Skenografia: Laura Ikonen
Äänisuunnittelu ja sävellys: Aleksi Kinnunen

Lisätietoa esityksestä Helsingin kaupunginteatterin nettisivuilta.

Työmiehen vaimo jatkuu Vernissalla

Kuvassa Anna-Sofia Tourunen, Markus Ukkola, Katja Luoma, Maikki Viitikko, Nina Tikka, Janne Niinivaara ja Minna Laine. Kuva: Leena Tiuri.

Työmiehen vaimo on yksi Minna Canthin tunnetuimpia teoksia. Tikkurilan Teatterissa nähtävä, Janne Puustisen sovittama ja ohjaama esitys on aitoa Canthia, mutta sitä tarkastellaan nykypäivästä käsin, osana maailmaa jossa elämme nyt. Epätasa-arvo, syrjäytyminen ja kaksinaismoralismi ovat teemoja, jotka puhuttavat meitä yhä.

Viime lokakuussa ensi-iltaan tuotu esitys nähdään Vernissan kulttuuritehtaalla vielä kahdeksan näytöksen verran. Esitysajat ja liput Tikkurilan teatterin nettisivuilta.

Päärolissa Malmi -projektin ensi-illassa WHO DIS?

Esitys joukkoon kuulumisesta, kokemusten kaipuusta ja uusista aluista.

Kuva: Satbir Singh

WHO DIS? on Helsingin Kaupunginteatterin alueellisen taidehankkeen, Pääroolissa Malmin nuortenteatteriesitys. Näyttämöllä nähdään Pääroolissa Malmin nuorten ryhmä, jossa on mukana 13–19-vuotiaita nuoria eri puolilta pääkaupunkiseutua.

Kaikki esityksen materiaali on syntynyt syksyn 2022 aikana nuorten ideoista, näkemyksistä ja kokemuksista. Nuoret vastaavat esityksen tekstimateriaalin lisäksi myös musiikista.

WHO DIS? on realistinen kuvaus elämästä ja olemisesta nuorten itsensä kertomana. Esitys tahtoo luoda samaistumispintaa etenkin nuorille katsojille ja tehdä näkyväksi todellisia tarinoita – niitäkin, jotka liian usein jäävät piiloon. Esityksessä katsojat pääsevät nuorten keskelle ja kohtaamaan heidän maailmansa sellaisena, kuin he ovat halunneet sen paljastaa. Ryhmän ohjaajina ovat toimineet Pääroolissa Malmin taiteilijat Laura Ikonen, Janne Puustinen ja Aleksi Kinnunen.
   
Esitykset: ensi-ilta 29.11, 2.12., 7.12., 13.12. klo 18  
Malmitalo, pieni sali (Ala-Malmin tori 1)

   
Esityksessä on rajallisesti katsomopaikkoja. 
Varaa paikkasi etukäteen: paaroolissamalmi@hkt.fi tai tekstiviestillä p. 0406529932.
Esitys on maksuton. Esitystä ei suositella alle 12-vuotiaille.
   
Ohjaus: Laura Ikonen  
Käsikirjoitus: Janne Puustinen  
Dramaturginen ideointi: Janne Puustinen, Laura Ikonen, Aleksi Kinnunen, Jenny Jumppanen  
Äänisuunnittelu, musiikin ohjaus ja musiikkituotanto: Aleksi Kinnunen  
Skenografia: Immanuel Pax  
Puvustus: Työryhmä / Allu Ikäheimo, Frode Stenar, Emilia Tatti, Nina Virkki (HKT), Tiina Sivonen (HKT)
Näyttämötekninen apu: Kari Haakanen, Kari Hyväkkö, Jussi Kauppila (HKT)
Valokuvat: Satbir Singh 
Juliste: Narmin Al-Jburi
Tuotanto: Jenny Jumppanen (HKT), Mirka Nokka (Malmitalo)  

Ravintolateatteri Mustassa Lampaassa jatkuu

Alma Syrjänen, Janne Puustinen, Tiina Naumanen ja Antti Heikkinen. Kuva: Marc Sabat.

Mikä Pamelaa ja Bobbya hermostuttaa? Millainen salaisuus kätkeytyy ravintolan kylmiöön? Kuka onkaan Jack Small-Amphetamine? Villiintyykö kansa Macarenan kiihkeistä rytmeistä? Ja miten pölynimurikauppias Turpeinen liittyy tähän kaikkeen?

Istahda Valkoisen Pässin pöytään ja heittäydy nostalgiselle matkalle 90-luvun tunnelmiin. Lama-Suomen aikaisesta paikallishistoriasta innoittunut esitys kietoutuu Mustan Lampaan loihtiman upean illallisen ympärille pitäen katsojan imussaan viimeiseen suupalaan saakka. 

Käsikirjoitus & ohjaus: Antti Heikkinen, Tiina Naumanen, Janne Puustinen

Näyttelijät:
Antti Heikkinen
Tiina Naumanen
Janne Puustinen
Alma Syrjänen (ravintola Musta Lammas)

Näytökset Ravintola Mustassa Lampaassa: 18.11.2022-18.3.2023

Ovet avataan klo 17.30. Esitys alkaa klo 18 ja kestää koko illan.

Kesto (illallinen + esitys): Noin 4 h 30 min.

Koko kokemuksen hinta (esitys + illallinen juomapaketilla): 112 eur

Yhteistyössä:

www.marcsabatphotography.com

www.artique.fi

Lisätietoja ja lipunmyynti ravintola Mustan Lampaan verkkokaupassa.

Työmiehen vaimo Tikkurilan teatterissa

“Ei se synti ole, jos mies halpa-arvoisen naisen viettelee ja onnettomaksi saattaa. Tuhannet ovat sen tehneet eikä sitä heille ole viaksi luettu.”

Hääilo on ylimmillään ja tanssilattia täynnä, kun Johanna ja Risto saavat toisensa. Kun juhlat ovat ohi, käy ilmi, että Riston kohdalla loppua ei näy – päättymätön nuoruuden menovaihe syö lopulta paitsi omat, myös kaikkensa yrittävän Johannan säästöt ja tulot. Riston entinen kihlattu, kaltoinkohdeltu Kerttu, yrittää seistä omilla jaloillaan ja pysyä elämän syrjässä kiinni, mutta yön pimeimpinä hetkinä korvaan kuiskitut lupaukset rohkaisevat häntä luottamaan – vielä kerran.

Työmiehen vaimo on yksi Minna Canthin tunnetuimpia teoksia. Ilmestymisvuonnaan 1885 se aiheutti valtavan kohun rajun yhteiskuntakriittisyytensä vuoksi. Tikkurilan Teatterissa nähtävä, Janne Puustisen sovittama ja ohjaama esitys on aitoa Canthia, mutta sitä tarkastellaan nykypäivästä käsin, osana maailmaa jossa elämme nyt. Epätasa-arvo, syrjäytyminen ja kaksinaismoralismi ovat teemoja, jotka puhuttavat meitä yhä.

Ensi-ilta Kulttuuritehdas Vernissan Vernissasalissa 21.10. klo 19.00.

Muut esitykset: su 23.10. klo 13.00 / la 29.10. klo 13.00 & klo 19.00 / su 30.10. klo 13.00 / to 10.11. klo 19.00 / la 12.11. klo 19.00 / su 13.11. klo 19.00 / pe 25.11. klo 19.00 / la 26.11. klo 19.00

Käsikirjoitus: Minna Canth
Ohjaus ja sovitus: Janne Puustinen
Lavastus ja valosuunnittelu: Pikku-Markku Tuominen
Äänisuunnittelu: Aleksi Kinnunen
Puvustus: Aila Pelkonen
Koreografiat: Soile Vedenpää
Tuotantokoordinaattori: Marjut Eskola
Valokuvat: Leena Tiuri
Graafinen suunnittelu: Aino Järvi-Eskola
Tekniikan ajo esityksissä: Kalle Kivimaa, Sami Jokihaara
Lavastuksen toteutus: Tomi Tikka

Rooleissa (osassa rooleista kaksoisroolitus): Anna Norros, Anna-Sofia Tourunen, Charlie Nevander, Hilkka Karvinen, Iiro Ristola, Janne Niinivaara, Katja Luoma, Maikki Viitikko, Markus Ukkola, Minna Laine, Nina Tikka, Päivi Salminen, Roosa Luhta, Saku Laaksonen, Sini Keinänen, Susanna Melander

Esityspaikka: Vernissasali, Tikkurilantie 36, 01300 Vantaa
Ikäsuositus: yli 15-vuotiaille
Kesto: n. 2 h 15 min (sis. väliajan)

Esitysoikeuksia valvoo Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry.

Lisätietoja Tikkurilan teatterin nettisivuilta.

Kuvat: Leena Tiuri