Yö rakkauden kaupungissa

Emma (Virpi Rautsiala).
Emma (Virpi Rautsiala).

Yö rakkauden kaupungissa on Kuopion kaupunginteatterille käsikirjoittamani ja ohjaamani esitys, joka toteutettiin yhteistyössä Kuopion museon kanssa vuonna 2013. Vuonna 1907 valmistuneessa, linnamaisessa museorakennuksessa esitetty näytelmä kesti noin tunnin ja liikkui viidentoista katsojansa kanssa paitsi kulttuurihistoriallisen ja luonnontieteellisen museon näyttelytiloissa, myös tiloissa, jotka normaalisti ovat museo­kävijöiltä suljetut. Esitys sai ensi-iltansa 13. maaliskuuta ja jatkoi loppuunmyytynä ohjelmistossa joulukuuhun 2014 saakka. Työryhmään kuuluivat näyttelijät Mikko Paananen, Seija Pitkänen, Virpi Rautsiala ja Tarmo Valkonen, skenografi Ulla Kotimaa, valomestari Mikko Lappalainen, valoharjoittelija Joni Laitti sekä pukijat Maria Räsänen ja Minna Tiukka.

Historioitsija (Mikko Paananen) ja Emma (Virpi Rautsiala).
Historioitsija (Mikko Paananen) ja Emma (Virpi Rautsiala).

Yö rakkauden kaupungissa kertoo kolmeakymmentä ikävuotta lähestyvän Emman (Virpi Rautsiala) tarinan. Jo lapsuudestaan rakasta museotaan siivoava Emma on lähdössä pois koti­kaupungistaan, mutta käsittelemättömät asiat ja pelot jäytävät takaraivossa. Viimei­senä yönä museon käytävillä Emma kohtaa kuopiolaisia merkkihenkilöitä sekä historioit­sijan (Mikko Paananen), joka asettaa kyseenalaiseksi Emman käsityksen rakkaudesta. Keskiössä on Emman oma kymmenen vuoden takainen ensirakkauskokemus, joka historioitsijan käsissä peilautuu sekä kolmen Kuopiossa vaikuttaneen kirjailijan kohtaloihin että jo esi-isiltämme perittyihin pariutumisrituaaleihin.

Yö rakkauden kaupungissa syntyi tilasta ja tilaa varten. Sitä ei olisi ollut olemassa ilman esitysympäristöään, Kuopion museota. Kuitenkaan kysymyksessä ei ollut draamallinen museo­kierros vaan itsenäinen teatteriteos. Tämä oli keskeinen lähtökohta alusta alkaen: halusin museotilan inspiroimana luoda kokonaisuuden, jossa tila ja esitys olisivat yhtä ilman, että kumpikaan olisi toiselle alisteinen. Esityksen visualisoinnista vastannut skenografi Ulla Kotimaa oli minulle tärkeä työpari ja vahvasti mukana tiladramaturgian suunnittelussa ja ideoinnissa läpi koko työprosessin.

Minna (Seija Pitkänen).
Minna (Seija Pitkänen).

Tämän linkin takaa voi lukea Savon Sanomien ennakkojutun, joka julkaistiin ensi-iltapäivänä otsikolla Maailma täynnä näyttämöitä. Kritiikissään Veera Jääskeläinen kiittelee erityisesti tilankäyttöön liittyviä ohjauksellisia ratkaisuja. Maalis-huhtikuussa 2013 kerätty katsojapalautekysely piti sisällään mm. seuraavanlaisia kommentteja: ”Uutta ja kokeilevaa on aina mielenkiintoista katsoa”, ”Taitavaa, että vähällä rekvisiitalla on saatu aikaan hyvä kokonaisuus”, ”Toteutus oli niin erilainen kuin mitä ennen on nähnyt, sain esityksestä irti enemmän”, ”Upeaa, henkeä salpaava jännitys(!) välillä, hienoa paikallishistorian kertausta samalla”, ”Erittäin virkistävää kokea teatteria teatterin ulkopuolella”.

Kuvat: Ninni Vidgren ja Matias Huttunen. Kuvankäsittely: Janne Voutilainen.

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: