Koko kansan talo

Irma (Tiina Paakko) ja vahtimestari Leikonen (Lasse Forsgrén).

Koko kansan talo on ohjaamani esitys, joka syntyi yhteistyössä Kuopion kaupunginteatterin ja Teatteri Neljännen Soiton kanssa. Noin tunnin mittainen esitys liikkui neljän näyttelijän ja 30  katsojan kanssa vastaremontoidun Niiralan teatteritalon lämpiöissä ja kulisseissa. Esitys sai ensi-iltansa 20. syyskuuta 2014 ja sitä esitettiin huhtikuuhun 2015 mennessä yhteensä 23 kertaa.

Teatteri Neljäs Soitto on syksyllä 2013 muodostettu, savolaisista vapaan kentän teatterintekijöistä koostuva ryhmä, jonka tavoitteena on yllättää, hämmästyttää ja havahduttaa – viedä teatteria ja teatterillisia kohtaamisia sinne, missä niitä normaalisti ei ole totuttu näkemään. Ryhmän perustajajäseniä ovat itseni lisäksi teatteri-ilmaisun ohjaajat Anni Marin ja Tiina Paakko, sekä pukusuunnittelija ja taidekasvattaja Riikkamaria Korhonen.

Hillevi (Anni Marin).
Hillevi (Anni Marin).

Idea teatteritalossa kiertävästä esityksestä syntyi päässäni jo kaupunginteatterin evakkotaipaleen alkuaikoina. Ensimmäiset kuohuviinilasilliset tulevan yhteistyön kunniaksi kohosivat vappuaattona 2013. Tuosta kohtaamisesta alkoi pitkä yhteinen matka, johon ehti kuulua naurua, tuskastumista, lukemattomia apurahahakemuksia ja kiistelyä siitä, miten uuden teatteriryhmän nimi tulisi kirjoittaa. Lopulta juhlittiin järjestynyttä rahoitusta ja iloittiin syntyneistä yhteistyökuvioista.

Mirja (Riikkamaria Korhonen) ja Tumppu (Tiina Paakko).
Opettaja Kaakinen (Riikkamaria Korhonen) ja Tumppu (Tiina Paakko).

Esityksen käsikirjoitus syntyi keväällä 2014 toteutetun yhteisöteatteriprosessin pohjalta, jossa materiaalia esitykseen kerättiin muun muassa kuva- ja kirjoituskilpailun sekä eri kohderyhmille suunnattujen työpajojen kautta. Tämän aineston sekä työryhmän itsensä tuottaman materiaalin pohjalta Anni Marinin pieteetillä suorittama dramatisointi tuotti tekstin, jonka kanssa sain heittäytyä oman ajatteluprosessini ääreen. Se jatkui viime metreille saakka, ja ensi-iltaan mennessä käsikirjoitusversioita oli nähty monta.

Teatteri (Lasse Forsgrén).
Teatteri (Lasse Forsgrén).

Valmis esitys marssittaa parrasvaloihin joukon erilaisia persoonallisuuksia, joista jokaisella on teatteriin ja teatteritaloon oma suhteensa. Mitä teatterista ajattelee Savitaipaleen Irma? Mitä odottaa luokanopettaja Kaakinen? Entä millaisten kysymysten parissa kamppailee Teatteri itse? Puvustuksesta vastasi pukusuunnittelija Riikkamaria Korhonen ja rooleissa nähtiin Riikkamarian, Annin ja Tiinan lisäksi kuopiolainen freelance-näyttelijä Lasse Forsgrén.

Koko kansan talo oli Teatteri Neljännen Soiton ensimmäinen esitystuotanto.  Taiteen edistämiskeskuksen näyttämötaidetoimikunta myönsi sen toteuttamiseksi vuoden 2013 suurimman kohdeapurahan, 8 000 euroa. Lisäksi esityksen valmistamista tuki Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Tuulikaappi-projekti, jossa mallinnettiin uusia tapoja teatterin tuottamiseen. Projekti oli kulttuurin tuottamiseen erikoistuneen Anya Productionsin koordinoima, ja siinä Anja Lappi tutki vapaan kentän taitelijoiden ja kaupunginteatterin mahdollisuuksia synnyttää uudenlaisia yhteistyömuotoisia esityksiä.

Kuvat: Matias Snellman

%d bloggaajaa tykkää tästä: