Elonsiivous – tarina sitkeästä ystävyydestä

Helsingin Kaupunginteatteri on toteuttanut toukokuusta 2021 alkaen Taidetta ikääntyneiden koteihin -hanketta, jonka osana valmistuu nyt Elonsiivous – tarina sitkeästä ystävyydestä -teatteriesitys. Näytelmä pohjautuu helsinkiläisten ikääntyneiden elämäntarinoihin ja siinä näyttelevät Leena Rapola ja Marjut Toivanen. Helsingin Kaupunginteatterissa 23. helmikuuta kantaesityksensä saava näytelmä lähtee kiertueelle helsinkiläisiin palvelukeskuksiin.

Syksyllä 2022 hankkeen taiteilijat Laura Ikonen ja Martta Pesonen haastattelivat helsinkiläisiä ikääntyneitä ja haastattelujen pohjalta Janne Puustinen käsikirjoitti näytelmän Elonsiivous – tarina sitkeästä ystävyydestä. Sävellyksistä vastaa Aleksi Kinnunen. Palvelukeskuksissa kiertävä esitys vie teatterin lähelle ikääntyneiden arkea ja helposti saavutettavaksi. Esitysten yhteydessä järjestetään keskustelutilaisuus, jossa katsojat pääsevät jakamaan ajatuksiaan näytelmän teemoihin liittyen.

Elonsiivous kertoo Ainosta (Marjut Toivanen) ja Raisasta (Leena Rapola), jotka asuvat kerrostaloasunnoissa toistensa naapurissa. Yhteinen saunavuoro ja yhteinen sanomalehtitilaus, tarkistuskäynnit ja pullapitkot. Mitä elämä olisikaan ilman pitkiä, yhteisiä iltapäiviä, keskustelujen ja tanssihaaveiden siivittämänä?

“Näytelmä nostaa keskiöön kahden ikääntyneen naisen ystävyyden. Ystävykset kannattelevat ja rakastavat toisiaan, mutta seisovat kuitenkin omilla jaloillaan. Esitys lähestyy myös kuolemaa ja siihen liittyviä tunteita lempeästi ja rehellisesti hahmojensa kautta: toinen ei haluaisi edes puhua aiheesta ja toinen kohtaa elämän rajallisuuden hyvin pragmaattisesti, hankkiutuen tavaroistaan eroon”, ohjaaja Martta Pesonen kertoo.

Näytelmä juhlistaa myös Leena Rapolan ja Marjut Toivasen 40-vuotista yhteistä taivalta näyttelijöinä. Kaksikko on teatterinäyttämöiden lisäksi nähty uransa aikana lukuisissa kiertue-esityksissä, joissa he ovat tehneet taidetta saavutettavammaksi niin lapsille, nuorille kuin ikäihmisillekin. Elonsiivous – tarina sitkeästä ystävyydestä on Marjut Toivasen viimeinen ensi-ilta HKT:lla ennen eläkkeelle siirtymistä.

TYÖRYHMÄ:

Esiintyjät: Leena Rapola ja Marjut Toivanen
Käsikirjoitus ja laulujen sanat: Janne Puustinen
Ohjaus: Martta Pesonen
Skenografia: Laura Ikonen
Äänisuunnittelu ja sävellys: Aleksi Kinnunen

Lisätietoa esityksestä Helsingin kaupunginteatterin nettisivuilta.

%d bloggaajaa tykkää tästä: