Valokeilassa koillinen

Kuva: Satbir Singh.

Valokeilassa Koillinen oli Helsingin kaupunginteatterin, Zodiak – Uuden tanssin keskuksen, Pohjois-Helsingin bändikoulun ja Teatteri Tuikkeen yhteinen hanke, jonka tehtävänä oli lisätä taide-ja kulttuuritarjontaa Tapulikaupungin, Suutarilan, Siltamäen, Puistolan ja Tapanilan kaupunginosissa vuosina 2019-2021.

Toiminnan keskiössä oli vuorovaikutus alueen asukkaiden ja taiteilijoiden välillä. Tekijät kutsuivat kaikki alueen asukkaat osallistumaan taidetoimintaan – ei pelkästään katsojina, vaan myös itse aktiivisina toimijoina. Taidetahot yhdessä ja erikseen jalkautuivat työskentelemään asuinympäristöihin lähelle asukkaiden arkea.

Valokeilassa Koillinen oli osa Helsingin kaupunginteatterin yleisötyötä ja sen vetäjinä toimivat teatteri-ilmaisun ohjaajat Janne Puustinen, Martta Pesonen, Laura Ikonen ja yleisötyöntekijä Jenny Jumppanen. Valokeilassa Koillinen oli yksi Helsinigin kaupungin Helsingin -malli hankkeista.

Olipa kerran lapsi. Kuvassa Laura Ikonen, Aleksi Kinnunen, Anna-Maria Vänskä ja Janne Puustinen. Kuva: Annika Miettinen.

Hankkeen ensimmäisenä vuonna 2019 Helsingin kaupunginteatterin ja Pohjois-Helsingin bändikoulun taiteilijat vierailivat alueen päiväkodeissa ja toteuttivat lapsilta kerättyyn materiaaliin pohjatuvan Olipa kerran lapsi -lastenteatteriesityksen. Teoksen ohjasi Jenny Jumppanen, äänisuunnitteli Aleksi Kinnunen ja näyttämöllä nähtiin Laura Ikonen, Aleksi Kinnunen, Janne Puustinen ja Anna-Maria Vänskä.

Lisäksi syksyllä 2019 ensi-iltaan saatettiin Verhot ovat auki jos niitä onkaan -esitys, joka koostui syksyn aikana Tapulikaupungin aikuisten teatterityöpajoihin osallistuneiden teksteistä ja ajatuksista koti-teemaan liittyen. Teoksen ohjasi Laura Ikonen.

Syksyllä Helsingin kaupunginteatteri aloitti yhdessä bändikoulun kanssa myös suositut Taidetta koteihin -tapahtumat, joissa esityksiä tuodaan paikallisiin olohuoneisiin ja kotien pihoille.

Kylässä koillisessa. Kuvassa Angela Aldebs ja Aleksi Kinnunen. Kuva: Satbir Singh.

Vuonna 2020 Helsingin kaupunginteatteri ja Pohjois-Helsingin bändikoulu valmistivat alueen ulkotiloissa kiertäneen teatteriesityksen Kylässä koillisessa – kiertomatka pihoilta poluille. Asuinympäristöä koti-käsitteen näkökulmasta tarkastelleen teoksen ohjasi Janne Puustinen, sen dramaturgiasta vastasivat Laura Ikonen, Martta Pesonen ja Janne Puustinen ja äänisuunnittelusta Aleksi Kinnunen. Teoksessa esiintymässä nähtiin paikallisten asukkaiden lisäksi Martta Pesonen, Aleksi Kinnunen, Erik Fräki sekä tanssija Angela Aldebs. Esitys sai ensi-iltansa 12.9.2020.

Lauloit juuri. Kuvassa Sari Eronen. Kuva: Sonja Tolonen.

Kolmivuotisen hankkeen huipensi kolmatta kertaa Koillis-Helsingin alueella 16.-21.9. järjestetty Paikallismaisemia-festivaali. Festivaali tarjosi laajan kattauksen kulttuuria Koillis-Helsingissä Tapulikaupungin, Suutarilan, Siltamäen, Puistolan ja Tapanilan kaupunginosissa.

Festivaaleilla sai ensi-iltansa vuonna 2021 yhteistyössä Koillis-Helsingin asukkaiden kanssa on valmistettu lyhytelokuva Lauloit juuri.

Lauloit juuri on vajaan puolen tunnin mittainen lyyrinen läpileikkaus yhdeksäntoista koillishelsinkiläisen elämästä – kivusta ja toipumisesta, rauhasta ja läsnäolosta. Elokuvan käsikirjoitusmateriaali on syntynyt keväällä 2021 pidetyissä etätyöpajoissa, ja se on kuvattu eri puolilla Koillis-Helsinkiä osallistujille merkityksellisissä paikoissa. Ryhmän tuottaman materiaalin pohjalta elokuvan toteutuksesta vastasivat ohjaaja Janne Puustinen, apulaisohjaaja-dramaturgi Martta Pesonen, kuvaaja Sonja Tolonen sekä äänisuunnittelija Aleksi Kinnunen.

Lauloit juuri on nähtävissä Helsinki-kanavalla.

%d bloggaajaa tykkää tästä: