A Moment in the Reeds

About A Moment in the Reeds in English here. 

Keväällä 2016 pääsin koekuvausten kautta mukaan Savitaipaleella samaisen vuoden elokuussa kuvattuun suomalais-brittiläiseen fiktioelokuvaan A Moment in the Reeds. Lontoolaisen Wild Beast Productions -tuotantoyhtiön tuottama ja osin joukkorahoituksen avulla rahoitettu elokuva on suomalaislähtöisen käsikirjoittaja-ohjaaja Mikko Mäkelän ensimmäisen kokopitkä elokuva, ja se sai ensi-iltansa BFI London Film Festival -tapahtumassa lokakuussa 2017. Elokuvan on kuvannut Iikka Salminen ja sen tuottajina ovat toimineet James Watson ja Jarno Pimperi.

Palkintokuva

Oma roolini elokuvassa on Pariisissa kirjallisuutta opiskeleva Leevi, joka palaa kesäksi Suomeen auttamaansa yrittäjäisäänsä Joukoa (Mika Melender) mökkiremontissa. Vastanäyttelijäni Boodi Kabbani tekee roolin Tareqina, Syyriasta turvapaikanhakijana Suomeen tulleena arkkitehtina, joka koulutustaan vastaavan työn puuttuessa työskentelee rakennusalan töitä välittävän vuokratyöfirman palkkalistoilla ja päätyy niin ikään auttamaan Leevin isää tämän remontissa.

Elokuva käsittelee useasta eri näkökulmasta kansallista identiteettiä, oman paikan ja vapauden etsimistä sekä rakastetuksi ja hyväksytyksi tulemisen tarvetta. Tarinan keskiössä on paitsi Leevin ja Tareqin kesäyössä puhkeava romanssi, myös Leevin ja isän ongelmallinen suhde ja puhumattomuuden kulttuuri. Elokuva on Dome Karukosken Tom of Finlandin ja Nils-Erik Ekblomin Pihalla-elokuvan ohella yksi ensimmäisistä suomalaisista elokuvista, joiden tarina kerrotaan seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen edustajan näkökulmasta.

fullsizeoutput_7336
Lyypekin festivaalin toimitusjohtaja Florian Vollmers, Mikko Mäkelä, Boodi Kabbani, Janne Puustinen ja taiteellinen johtaja Linde Fröhlich. Kuva: Nordische Filmatage Lübeck.

Lontoon ensi-illan jälkeen elokuvaa on esitetty yli 30 festivaalilla 16 eri maassa, muun muassa Göteborgin elokuvafestivaalilla Ruotsissa, perinteikkäällä Nordic Film Days Lübeck -festivaalilla Saksassa sekä Yhdysvaltain suurimmalla kansainvälisellä elokuvafestivaalilla Seattlessa. Sen levitysoikeudet on myyty Isoon-Britanniaan, Australiaan, Puolaan ja Saksaan, jossa elokuva oli keväällä 2018 teatterilevityksessä nimellä Die Hütte am See, sekä Ranskaan, jossa elokuvaa esitettiin keväällä 2019 nimellä Entre les Roseaux.

Suomen ensi-iltansa elokuva sai Sodankylän elokuvajuhlilla keskiviikkona 13.6.2018 ja muilla kotimaan valkokankailla se oli nähtävissä kesä-elokuussa 2018. Linkkejä elokuvan Suomen medioissa saamiin arvioihin löytyy täältä, ja kansainvälisiin  arvosteluihin tämän linkin takaa. Lisätietoa elokuvasta ja sen tulevista näytöksistä löytyy elokuvan nettisivuilta ja Facebook-sivulta.

Keväällä 2019 jaoimme Boodin kanssa raadin myöntämän parhaan miesnäyttelijän palkinnon Nordic International Film Festival -tapahtumassa New Yorkissa. Lisäksi olin roolistani ehdolla vuoden 2019 parhaan miesnäyttelijän Jussi-palkinnon saajaksi.

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: