Paikkasidonnaista yhteisöteatteria Koillis-Helsingissä

Kuvassa Angela Aldebs ja Aleksi Kinnunen. Kuva: Satbir Singh.

Helsingin Kaupunginteatteri ja Pohjois-Helsingin Bändikoulu toteuttavat Koillis-Helsingin ulkotiloissa kiertävän esityksen Kylässä koillisessa — kiertomatka pihoilta poluille. Esitys on osa Valokeilassa Koillinen -taidehanketta, ja se saa ensi-iltansa 12. syyskuuta. 

Nimensä mukaisesti esitys tutkailee, millaista on hetkeksi heittäytyä koillishelsinkiläiseen todellisuuteen, eksyä kiertomatkalle halki paikallisten pihojen ja polkujen. Kotiseudun tematiikkaan pureutuvassa esityksessä on mukana useita koillisen alueen koteja ja pihoja, ja se on näin ollen jatkoa viime vuoden aikana toteutetuille Taidetta koteihin -esityksille.

Taidetta koteihin -esitykset saivat syksyllä 2019 ilahduttavan innostuneen vastaanoton, ja on hienoa että moni on ollut halukas avaamaan kotipihansa yleisölle myös tämän esitysprojektin tiimoilta”, toteaa konseptin kehittäjä Laura Ikonen Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyöstä.

Esitys käynnistyy Palokoukunkujalta Tapulikaupungista, ja sen aikana kuljetaan noin kahden kilometrin matka Puustellinmetsän läpi Suutarilan kaupunginosan puolelle. Matkan aikana koillisen maisemassa kohdataan joukko yllättäviäkin vastaantulijoita, joilla kullakin on alueeseen oma henkilökohtainen suhteensa. Lisäksi ilmassa on juhlan tuntua – ehkä myös yleisö on kutsuttu?

Esityksessä nähdään 16-henkinen, paikallisista asukkaista koostettu esiintyjäkaarti. Ryhmän tuottaman materiaalin pohjalta esityksen ovat käsikirjoittaneet ja ohjanneet Valokeilassa Koillinen -alueprojektin taiteilijat Janne Puustinen, Laura Ikonen ja Martta Pesonen Helsingin Kaupunginteatterista. Lisäksi mukana ovat muusikot Aleksi Kinnunen ja Erik Fräki Pohjois-Helsingin Bändikoulusta sekä tanssija Angela Aldebs. ”Ryhmä on ollut rohkea ja tuottelias, ja luvassa on monipolvinen ja moniaistinen matka koillishelsinkiläisyyden ytimeen”, aluetaiteilijat lupaavat. 

Esitys kestää noin puolitoista tuntia, ja matkaa taitetaan vaihtelevassa maastossa. Näytöksiä on syyskuun aikana yhteensä kahdeksan, joista kaksi viimeistä osana Koillis-Helsingissä jo toista kertaa toteutettavaa Paikallismaisemia-festivaalia. 

Valokeilassa Koillinen on Helsingin Kaupunginteatterin, Zodiak-Uuden tanssin keskuksen, Pohjois-Helsingin Bändikoulun ja Teatteri Tuikkeen yhteinen kolmivuotinen hanke, jonka tehtävänä on lisätä taide- ja kulttuuritarjontaa Tapulikaupungin, Suutarilan, Siltamäen, Puistolan ja Tapanilan kaupunginosissa vuosina 2019-2021.

Esitysajat:
La 12.9. Ensi-ilta klo 14
Ti 15.9. klo 18
To 17.9. klo 18
La 19.9. klo 14
Su 20.9. klo 14
Ke 23.9. klo 18
To 24.9. klo 18
Su 27.9. klo 14

Esitykseen on varattava paikka etukäteen. Varausvahvistuksen yhteydessä ilmoitetaan osoite ja tarkemmat saapumisohjeet. Esitykseen on vapaa pääsy.
Lisätiedot ja varaukset: valokeilassakoillinen@hkt.fi tai 050 475 8701.

%d bloggaajaa tykkää tästä: