Huhtikuussa juhlitaan Niskavuoren merkeissä

Siilinjärvellä on tänä vuonna aihetta juhlaan, kun kunta täyttää 90 vuotta, kansalaisopisto 50 ja Teatteri Vivates 20 vuotta. Sankarit juhlistavat merkkipäiviään yhteisen juhlanäytelmän muodossa – Hella Wuolijoen Entäs nyt, Niskavuori? saa ensi-iltansa lauantaina 18. huhtikuuta Salmin salissa. Esityksen ohjaus on minulle suoranainen kunniatehtävä, koko juhlakolmikko kun on koko lapsuus- ja teini-ikäni ollut hyvin merkittävässä roolissa elämässäni.

Ainesta juhlanäytelmäksi Wuolijoen hienossa ja ajattomassa tekstissä onkin. Henkeä tekstiin on puhaltamassa kokenut harrastajatiimi, ja esitys valmistuu hyvää vauhtia ja aikataulussa. Uskallan väittää, että luvassa on tyylikäs kokonaisuus jonka Markku Laitisen valosuunnittelu ja -toteutus pieteetillä viimeistelee.


Loviisa Niskavuori (Ulla Antikainen).
Loviisa Niskavuori (Ulla Antikainen).

”Minun juureni ovat kasvaneet niin syvälle tämän kallion ja maan rakoihin, etteivät ne enää irtoa. Meidän on pantu paikoillemme, ja täällä me pysymme!”

Samaan aikaan kun Suomi on sodassa, käydään suurta viivytystaistelua myös Niskavuoren seinien sisäpuolella – rahaa ei ole, työväki vaatii lisää palkkaa ja maata on mitä todennäköisimmin luovutettava karjalaisille. Lopun aikojen ollessa käsillä tarrautuu Loviisa Niskavuori kynsin ja hampain kiinni ainoaansa; sukutilaan, jonka eteen hän on elämässään uhrannut kaiken. Mutta riittääkö tiukinkaan puristus, kun ajan ratas naksahtaa ja maailma ympärillä muuttuu? Onko viimein tullut aika päästää irti?

Hella Wuolijoen (1886-1954) päätös Niskavuoren viisiosaiselle sukusaagalle on kirjoitettu vuonna 1953, ja se muistetaan myös Edvin Laineen ohjaamana elokuvana Niskavuori taistelee vuodelta 1957. Siilinjärvellä näytelmä toteutetaan kolminkertaisen juhlavuoden kunniaksi – yhteistyössä ovat mukana 20-vuotias Teatteri Vivates, 50-vuotias Siilinjärven kansalaisopisto ja 90 vuotta täyttävä Siilinjärven kunta.

Rooleissa Ulla Antikainen, Juuli Eskelinen, Peppi Hartikainen, Eero Helin, Vilma Hyttinen, Antero Karhunen, Jaakko Kärkkäinen, Vesa-Pekka Lehto, Olavi Lyytikäinen, Emilia Matilainen, Jonna Miettinen, Teemu Paldanius, Eveliina Paussoi, Kyllikki Puustinen, Elisa Rautiainen, Kati Ruuskanen, Maiju Räbinä, Siiri Salonen ja Elina Vartiainen.

Näytökset:
La 18.4. klo 15 ensi-ilta
Su 19.4. klo 15
La 25.4. klo 14 ja klo 18
La 2.5. klo 14 ja 18
Su 3.5. klo 15
Pe 8.5. klo 19
La 9.5. klo 15
Su 10.5. klo 15

Esityspaikka:
Salmin sali (Koulutie 3, Siilinjärvi)

Tiedustelut ja lippuvaraukset:
046 901 9114 / http://www.vivates.tk

%d bloggaajaa tykkää tästä: