Teosesimerkki: Yö rakkauden kaupungissa

Kuvassa Emma (Virpi Rautsiala). Kuva: Matias Huttunen.

Janne Puustinen:

Yö rakkauden kaupungissa

Yö rakkauden kaupungissa on Kuopion kaupunginteatterille käsikirjoittamani ja ohjaamani esitys, joka toteutettiin yhteistyössä Kuopion museon kanssa. Vuonna 1907 valmistuneessa, linnamaisessa museorakennuksessa esitetty näytelmä kesti noin tunnin ja liikkui viidentoista katsojansa kanssa paitsi museon näyttelytiloissa, myös tiloissa, jotka normaalisti ovat museo­kävijöiltä suljetut.

Yö rakkauden kaupungissa kertoo kolmeakymmentä ikävuotta lähestyvän Emman tarinan. Jo lapsuudestaan rakasta museotaan siivoava Emma on lähdössä pois koti­kaupungistaan, mutta käsittelemättömät asiat ja pelot jäytävät takaraivossa. Viimei­senä yönä museon käytävillä Emma kohtaa kuopiolaisia merkkihenkilöitä sekä historioit­sijan, joka asettaa kyseenalaiseksi Emman käsityksen rakkaudesta.

Yö rakkauden kaupungissa syntyi halusta luoda kokonaisuus, jossa tila ja teos olisivat yhtä ilman, että kumpikaan olisi toiselle alisteinen. Esityksen visualisoinnista vastannut skenografi Ulla Kotimaa oli minulle tärkeä työpari ja vahvasti mukana tiladramaturgian suunnittelussa ja ideoinnissa läpi koko työprosessin.

Kuopiolaiset löysivät esityksen pariin hyvin ja se jatkoi ohjelmistossa kahden näytäntökauden verran.

Tuotanto:

Kuopion kaupunginteatteri

Työryhmä:

Ulla Kotimaa, Joni Laitti, Mikko Lappalainen, Mikko Paananen, Seija Pitkänen, Janne Puustinen Virpi Rautsiala, Maria Räsänen, Minna Tiukka, Tarmo Valkonen

Näytökset:

Kuopion museo, 3–12/2014 (25 näytöstä)

%d bloggaajaa tykkää tästä: