Teosesimerkki: Muistin paikalla

Kuvassa Yrjö Räisänen (Tuomas Näresalmi). Kuva: Janne Puustinen.

Janne Puustinen:

Muistin paikalla

Kesällä 2022 dramatisoin ja ohjasin siilinjärveläisen Pöljän kylän paikallishistoriasta ammentavan esityksen Muistin paikalla. Kysymyksessä oli Teatteri Vivateksen ja Pöljän kyläyhdistyksen yhteistuotanto, jota esitettiin kylän historiallisesti tärkeällä kohtauspaikalla, Pöljän pysäkillä, yhteensä 16 kertaa.

Lähtemisen ja saapumisen teemoja eri tavoin käsittelevän esityksen käsikirjoituksen työstin paikallishistorioitsija Aira Roivaisen Hajamietteitä Pöljältä -blogiin koostettujen historiallisten elämäntarinoiden pohjalta. Esityksen maailmaa määrittivät keskeisesti ajatus historian hahmottamisesta tapahtumavirtana, jonka keskellä meistä jokainen seisoo, ja vanhojen rakennusten merkitys muistamisen paikkoina.

Muodoltaan esitys oli Pöljän pysäkin pihapiirissä ja sisätiloissa liikkuva ympäristönomainen vaellusdraama, jonka kerrallaan mahtui kokemaan 45 katsojaa. Paikallisuus oli esityksen lähtökohta ja voimavara, ja näytösten yhteydessä järjestetyt keskustelutilaisuudet kirvoittivat ilahduttavan paljon ajatustenvaihtoa sekä paikallisen että esitystä muualta katsomaan saapuneen yleisön keskuudessa.

Tuotanto:

Teatteri Vivates ja Pöljän kyläyhdistys

Suunnitteleva työryhmä:

Janne Puustinen (teksti, ohjaus, ääni), Eveliina Paussoi (puvustus), Aira Roivainen (historiallinen konsultaatio), Kati Ruuskanen (tuotanto)

Näytökset:

Pöljän pysäkki, 8/2022 (16 näytöstä)

%d bloggaajaa tykkää tästä: