Rambo

 

Rambo_UutisJousi_21_07_2016
Saara Turunen / Uutis-Jousi 21.7.2016

 

Heidi Kuosmanen / Pitäjäläinen 28.7.2016

Teatteria Kallaveden aalloilla

Teatteri Vivates esittää tänä kesänä Nadja Sumasen Finlandia Junior -palkittuun nuortenkirjaan pohjautuvan Rambo-näytelmän. Näytelmän erikoisuutena on, että näyttämönä toimii proomun kansi katsojien istuessa rannalla. Proomu ankkuroidaan Siilinlahden, Pajulahden ja Alahovin rannoille.

Näytelmä kertoo kesälomaa viettävästä 14-vuotiaasta Rambosta (Eerik Lappalainen / Veikka Vainikka), jolla on ADHD-diagnoosi. Rambon teemat, aikuistuminen ja vaikeuksista selviytyminen, koskettavat murrosikäisiä katsojia, ja näytelmä sopii koko perheen katsottavaksi.

Nuoret näyttelijät selviytyvät loistavasti rooleistaan, etenkin Rambon esittäjät ja kipakka Liina eli Jenna Grön. Myös monissa eri rooleissa esiintyvä Katriina Lilienkampf ansaitsee kiitokset. Vaikka aikuisten rooleissa nähtävät näyttelijät ovat myös hyviä, he jäävät nuorten varjoon.

Vaikka Rambossa käsitellään uskottavasti synkempiäkin aiheita, kuten masennusta, eroamista ja ihmissuhdeongelmia, näytelmän tunnelma säilyy kepeänä. Mukana on hauskaa liioittelua, esimerkiksi Arttu Rautiaisen näyttelemän naapurin happaman mummelin kiskoessa alas tangossa roikkuvaa Ramboa tai selostajien kommentoidessa tapahtumia. Juoni on vauhdikas, ja lavalla tapahtuu jatkuvasti jotakin mielenkiintoista. Ainoastaan lopussa aistii hieman kiireen tuntua, kun katsojien eteen vyörytetään kerralla liikaa informaatiota.

Janne Puustisen ohjaus on onnistunut. Vaikka proomun pienet tilat ja rannan vaihteleva sää tarjoavat haasteita työryhmälle, näyttelijöiden vaatteidenvaihdot ja lavastuksessa tapahtuvat muutokset ovat hyvin ajoitettuja. Puvustuksesta vastaava Tuija Rautiainen on hoitanut työnsä erinomaisesti. Äänitehosteet ja musiikki tukevat näytelmää.

Vivateksen Rambo on hieno ja hyvin toteutettu kokonaisuus. Esitys erottuu edukseen valtavirran kesäteattereista nuorekkaalla otteellaan. Näytelmä jättää hymyn katsojan huulille.

%d bloggaajaa tykkää tästä: